Paagisegude valmistamine


Paagisegude valmistamisel on oluline, millises järjestuses erinevad tooted paaki lisatakse. Allpool on soovitatav toodete lisamise järjestus paagusegusse.
ENNE PAAGISEGUDE TEGEMIST LUGEGE ALATI TOODETE ETIKETTE - SEAL TOODU ON ESMATÄHTIS!
Küsimuste korral võtke ühendust toote esindaja.

Erinevate formulatsioonide lühendid:

CS   Kapselsuspensioon
DC   Dispergeeruv kontsentraat
EC   Emulsioonikontsentraat
EW  Õli-vees emulsioon
EO   Vesi-õlis emulsioon

ME Mikroemulsioon
OD Õlidispersioon
SC Suspensioonikontsentraat
SG Vees lahustuvad graanulid
SE Suspo-emulsioon

SL Vesilahus
SP Vees lahustuv pulber
WG Vees dispergeeruvad graanulid
WP Märguv pulber

Paagisegu tegemise etapid

1. Vala pritsipaaki 1/2 -3/4 veekogusest (soov. üle +10 ºC) 
2. Lülita segisti sisse 
3. Vajadusel lisa veepehmendaja või vahuvastane aine 
4. Lisa mineraalväetised, mikroelemendid (tahked) 
5. Lisa tahke taimekaitsevahend (WG, WP, SG, SP) 
6. Lisa vee baasil tehtud preparaadid (SC, CS, SL) 
7. Lisa lahusti baasil tehtud preparaadid (SE, EW, EO, DC, OD, ME, EC) 
8. Lisa ülejäänud vesi 
9. Lisa lisa-ja abiained, sõltumata preparaadist 
10. Valmis segu kasuta ära samal päeval!

Vajaliku töölahuse kontsentratsiooni arvutamine, %

Liitrit vett

Töölahuse kontsentratsioon, % / toote kogus, ml või g
0,02%0,03%0,04%0,05%0,10%0,20%0,30%0,40%0,50%0,70%1,00%1,50%
0.50,10,150,20,250,511,522,53,557,5
10,20,30,40,51234571015
1,50,30,450,60,751,534,567,510,51522,5
20,40,60,81246810142030
30,60,91,21,53691215213045
40,81,21,6248121620284060
511,522,5510152025355075
61,21,82,43612182430426090
71,42,12,83,57142128354970105
81,62,43,248162432405680120
91,82,73,64,59182736456390135
102345102030405070100150
112,23,34,45,5112233445577110165
122,43,64,86122436486084120180
132,63,95,26,5132639526591130195
142,84,25,67142841567098140210
1534,567,51530456075105150225
163,24,86,481632486480112160240
173,45,16,88,51734516885119170255
183,65,47,291836547290126180270
193,85,77,69,51938577695133190285
204681020406080100140200300
501015202550100150200250350500750
1002030405010020030040050070010001500

Näide: kui vaja on teha 0,4 %-line töölahus ning võtate 15 liitrit vett, tuleb toodet lisada 60 ml või g.



Tehniliselt on vee karedus vees sisalduvate kaltsiumi- ja magneesiumiioonide koguhulk: mida suurem on nende ja sarnaste mineraalide kontsentratsioon, seda karedam on vesi. Ja vastupidi, vesi muutub pehmeks, kui lahustunud kaltsiumi- ja magneesiumiioonid asendada naatriumi- või kaaliumiioonidega. 

Erinevad vee kareduse klassifikatsioonid
Vee kareduse klass

mg CaCO3

(mg-ekv/l)*

°DH (GER)**

Väga pehme vesi

<100

0…1 

<5,6

Pehme vesi

100-200

1…2 

5,6-11,2

Mõõdukalt kare vesi

200-350

2…4

11,2-19,6

Kare vesi

350-550

4…6

19,6-30,8

Väga kare vesi

>550

> 6

>30,8

* Ühik mg-ekv/l tähendab kaltsiumi puhul 20 mg/l ja magneesiumi puhul 12 mg/l. Näiteks kui vees on 120 mg/l kaltsiumi ja 12 mg/l magneesiumi, siis on karedus 7 mg-ekv/l ja vesi on väga kare.

* 1 saksa kareduse kraad (1° DH) on karedus, mille põhjustab kaltsiumoksiid kontsentratsiooniga 10 mg/l (0,143 mmol/l)