Porgand on eestlaste seas populaarne köögivili, mis on kasulik nii oma toiteväärtuse kui raviomaduste poolest. See sisaldab ohtralt kiudaineid, antioksüdante ja mineraalaineid.
Porgandi kasvufaasid
rgb(95,120,0)
0. IDANEMINE
00 Külv: kuiv seeme on mullas 01 Pundumise algus: seeme imab endasse vett, on pehme, kuid veel esialgses suuruses 03 Pundumise lõpp: seeme on paisunud, pehme, toimuvad biokeemilised ja füsioloogilised protsessid 05 Juurdumine: idujuur väljub seemnekatete (kestade) vahelt 06 Idanemise algus: iduvars (epikotüül) väljub seemnekatete vahelt 07 Idanemise keskpaik: iduvarre pikkus on ½ seemne läbimõõdust 09 Idanemise lõpp: iduvarre pikkus on 2x suurem seemne diameetrist
1. TÄRKAMINE
10 Algus: idulehed ilmuvad maapinnale, kest pudeneb, idulehed alustavad pikkuskasvu 11 I leht (lehepaar): idulehed on avanenud, moodustunud on esimene pärisleht või pärislehtede paar (1 cm) 12 II leht (lehepaar): teine leht või lehepaar on 1 cm pikkune 13 III leht (lehepaar): kolmas leht või lehepaar on lahti rullunud 14 idulehed on kuivanud, maa-alune osa on diferentseerunud (juurika pea, kael ja pärisjuured)
3. LEHESTIKU KASV JA JUURIKA ARENG
31 Lehestiku ja juurika suurus on 10% lõplikust suurusest 32 lehestiku ja juurika suurus on 20% lõplikust suurusest 33 lehestiku ja juurika suurus on 30% lõplikust suurusest 39 lehestik ja juurikas on saavutanud lõpliku suuruse
9. KORISTUSJÄRGSELT
98 Sekundaarne kasvupaus (oludest sõltuvalt)
Tutvu porgandile registreeritud taimekaitsevahendite ja bioloogiliste toodetega