Kartul on toitev, kiudainete- ja energiarikas põllukultuur, mida Eestis kasvatatakse ca 3400 hektaril. Saak sõltub palju ilmast, kuid keskmine saagikus on ca 20 t/ha.
Kartuli kasvuaasid
rgb(95,120,0)
0. IDANEMINE
00 Mahapanek: mahapandud mugulad on mullas puhkeseisundis 01 Punga paisumise algus: üks pung (tipmises) silmas on paisunud 02 Idu on kuni 2 mm pikkune 03 Idude ilmumineidu on pikem kui 2 mm 04 Eo diferentseerumine: eristuvad idu alus, kael ja tipp 05 Juurdumise algus: idu alusel moodustuvad juurte alged 06 Juurdumine: juured hargnevad külgjuurteks 07 Idu kael pikeneb kiiresti, eristuvad lehe alged 08 Võrse kasvamine maapinnani 09 Idanemise lõpp: võrse (kollaste lehealgmetega) ilmub mulla pinnale
1. TÄRKAMINE
11 Tärkamise algus: esimesed võrsed (kuni 10%) on väljunud mullast 13 Pooled võrsed on väljunud mullast, esimestel võrsetel sirutub tipp ülesse, lehed rulluvad lahti, on rohelised 15 Täielik tärkamine: ¾ võrsetest on väljunud mullast, esimestel võrsetel on lehed lahti rullumas, on rohelised 19 Tärkamise lõpp: võrsed on väljunud mullast, esimene maapealne sõlmevahe on pikenenud, esimene leht lahtirulluv
2. PEALSETE ARENG
21 I leht: esimene leht on omandanud iseloomuliku suuruse ja segmentatsiooni, kaks sõlmevahet on välja kujunenud 23 II leht: teine leht on omandanud iseloomuliku suuruse ja segmentatsiooni, pikenevad järgmised maapealsed sõlmevahed 25 III leht: kolmas leht on vormile iseloomuliku suuruse ja segmentatsiooni 29 Varte sõlmedes on eristatavad nii külgharude kui stoolonite pungad, lisandunud on järgmine leht
3. PEALSETE JA STOOLONITE PIKKUSKASV (VÕRSUMINE)
31 Esimeste stoolonite ja varre külgharude eristumine 33 Järgmise varre külgharu ja stoolonite ilmumine, varred ja stoolonid ¼ iseloomulikust pikkusest 35 Keskpaik: varred ja stoolonid on kuni 50% iseloomulikust pikkusest, külgharud on alustanud kasvu 39 Lõpp: varred ja stoolonid on kuni 75% iseloomulikust pikkusest, kujunenud on puhmas
4. LAIUMINE
41 Algus: puhma laiumise algus (taimede lehed hakkavad ulatuma külgnevateni) 45 Peavarred on ligikaudu 90% iseloomulikust kõrgusest, puhmad laiuvad, algab stoolonite tippude
jämenemine 49 Puhmas laialivajuv, peavarred on saavutanud täieliku pikkuse, algab õiepungade areng
5. ÕIEPUNGADE MOODUSTUMINE
51 Algus: tipulehtede rosetis on õierao ja pungade alged 53 Õisiku pearaag on saavutanud poole oma pikkusest, õieraod on hästi eristatavad 55 Õisiku pearaag ja õieraod on saavutanud ¾ pikkusest 57 Õisik on omandanud iseloomuliku kuju (hargnenud keeris) ja haabituse, tipulehed suletud 58 Avanemine: tipulehtede tipmed on tagasi käändunud, rohelised kroonlehed on nähtaval 59 Lõpp: kroonlehed on värvunud
6. ÕITSEMINE
60 Puhkemine: esimesed õied (alla 10%) on avanenud 61 Algus: puhkenud on enam kui 10% õitest 63 Pooled (50%) õied on avanenud 65 Täisõitsemine: avanenud on enam kui 75% õitest 67 Lõpetamine: esimesed õied on kas närtsinud või varisenud 69 Lõpp: õied on kas varisenud või on formeerunud viljaalged
7. MARJADE ARENEMINE
71 Algus: marjad ulatuvad pooleni tupplehtede pikkusest 75 Poolvalmis: marjad ulatuvad välja tupplehtede vahelt 79 Pudenemine: esimesed marjad on pudenenud
8. PEALSETE KOLLETUMINE JA HÄVIMINE
81 Kolletumise algus: esimesed (alumised) lehed on kolletunud 83 Pooled lehed on kolletunud 85 Täiskolletumine: enamik lehti on kolletunud, varte kolletumise algus, mugulad on saavutanud lõpliku suuruse 87 Varte kolletumine: lehed on surnud, varred on kollased 89 Pealsete hävimine: pealsed on surnud
9. MUGULATE KÜPSUS
91 Algus: stoolonid on valged, epidermis asendub peridermiga (mugulatel on koor lahti) 92 Periderm on muutunud vastupidavaks (koor on kinni) 93 Eraldumine: esimesed mugulad vabanevad stoolonitest 95 Lõpp: stoolonid on hävinud, mugulad on vabalt mullas 97 Pungad mugulal on idanemispuhkes 99 (oludest sõltuv) sekundaarne idanemispaus
Tutvu kartulile registreeritud taimekaitsevahendite ja bioloogiliste toodetega