Kaera kasvatati 2022. aastal kokku 36 869 hektaril ja kuigi tegemist on võrdlemisi vähenõudliku kultuuriga, kes viljavahelduses on omamoodi põllu puhastaja, on selle kasvatamine langustrendis.
Kaer on oluline kultuur viljavahelduses
Kaera üldiselt võiks nimetada põllu sanitariks. Teraviljade eelviljana hoiab kaer teraviljahaiguste fooni madalana ning kaer rapsi eelviljana tõstab rapsi saagikust. Kaerale sobivad arenguks hästi meie happelised mullad ning alla 25 °C temperatuurid. Eestis saadakse soodsatel aastatel ja parematelt põldudelt saaki isegi üle 7 t/ha. Jaheda suve korral on kaera mahukaal reeglina kõrge, mis on oluliseks toidukaera kvaliteedinäitajaks. Kõrge mahukaalu kindlustamiseks on soovitatav teha kaks haigustõrjet, st üks lehtede, teine pähiku kaitseks. Toidukaera puhul mängib olulist rolli sõklasus - tavaliselt jääb toidukaerade sõkalde osakaal vahemikku 22-24%, uuematel sortidel 19-20%. Sordi valikul võiks veel arvestada, et mida laiem on sordi lipuleht ja varajasem areng, seda paremini suruvad kultuurtaimed umbrohtusid alarindesse.
rgb(95,120,0)
Tutvu kaerale registreeritud taimekaitsevahendite ja bioloogiliste toodetega